Ett liv utan gluten
Under den här rubriken kommer det att handla om hur det är att leva ett liv utan gluten – mitt liv.
Det kommer att vara tankar och erfarenheter men också lite tips på produkter, caféer och restauranger samt lite enkla recept som jag gillar att använda. Självklart kommer detta att vara en levande del av sidan så jag kompletterar efter hand.
Celiaki
Jag har celiaki vilket för min del innebär att jag inte tål gluten. För andra människor kan det vara fler produkter som ställer till tillvaron, men det räcker gott och väl med enbart gluten.
Det används många begrepp runt denna intolerans (alltså ingen allergi) och det finns många anledningar för människor att utesluta gluten, men har man sjukdomen celiaki har man inget val då är det helt nödvändigt om man inte skall dra på sig allvarliga sjukdomar.
Med ett halvt kryddmått med vete är maxgränsen av gluten för ett dygn nådd!
Jag är en av alla som fått diagnosen i vuxen ålder, för ungefär 15 år sedan. Innan dess var mitt matliv som de flesta andras. Jag hade en aning om att jag var i riskzonen så därför kom det inte som någon direkt överraskning när jag började bli väldigt trött och kände mig allmänt hängig. Vår son var glutenintolerant och fick denna diagnos redan 1973 så därefter och fram tills han flyttade hemifrån hann vi bekanta oss med glutenfri mat även om övriga familjemedlemmar då inte åt glutenfritt. Vi ingick också i ett familjetest där jag fick en liten indikation på att jag kunde behöva lägga om min kost, men jag var inte mogen för det då.
Jag tycker det är tråkigt och jobbigt – inte för att jag inte kan äta allt utan för allt tjat det innebär. Går man på restaurang måste man hela tiden fråga vad allt innehåller. Är jag gäst hemma hos någon så måste jag hela tiden försäkra mig om att de vet vad det innebär och kolla om de läst innehållsdeklarationer. Ibland händer att jag får till svar – nej, jag läste inte för det här innehåller väl inte gluten!
Eller så håller de hela tiden på – i all välvilja – att säga; det kan du äta för det är utan gluten och det kan du äta och det kan du äta – en hel kväll kan detta pågå. Snällt men jobbigt – varför helt enkelt inte göra allt glutenfritt och vara noggrann och sedan enbart en gång säga – allt är glutenfritt. Jag känner mig aldrig säker när jag är hos dem som hela tiden kommenterar och ibland händer det också efter att jag varit hos just dem att magen krånglar under natten.
Dessutom alla dessa innehållsförteckningar med minimal skrift. Ibland skulle man behöva ett förstoringsglas hängande runt halsen för läsglasögon räcker inte. Det händer att jag struntar i produkter som jag kanske skulle vilja ha för jag orkar inte anstränga mig med deras innehållsdeklarationer.
Efterhand som jag ätit glutenfritt verkar det som om jag blir mer och mer känslig. Från början var min celiaki ganska tyst -mest trötthet och allmän hängighet men numera händer det allt som oftast att magen reagerar på saker som jag äter. Har till exempel fått utesluta vetestärkelse som egentligen skall vara glutenfritt men jag reagerar ändå på det.
Lite fakta om celiaki:
Celiaki är en kronisk sjukdom med autoimmuna drag som innebär att glutenprotein startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna detta gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs vilket i sin tur kan leda till näringsbrist och ohälsa.
Sjukdomen kan bryta ut i vilken ålder som helst, den går alltså inte att bota – går inte över eller växer bort. Den enda behandling som finns innebär att äta glutenfri mat resten av livet.
Gluten finns i vete, råg och korn.
I Sverige beräknas upp till 3 procent av befolkningen ha celiaki
De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, gaser i magen, trötthet och viktminskning, men symtomen kan variera mycket.
Celiaki är till viss del ärftlig. Det betyder att människor som har en nära släkting med celiaki löper en högre risk att få sjukdomen. Risken att drabbas av celiaki är omkring 15 procent om någon annan i familjen har sjukdomen. Därför kan det vara bra att se till att föräldrar och syskon till ett barn med glutenintolerans blir undersökta för celiaki.
Recept
Kokostoppar
Detta är ett recept från min barndom, min mamma bakade alltid dessa. Hon rullade bollar med två skedar, vilket jag också oftast gör när det är dags för dessa kakor, men det går lika bra att rulla bollar på annat sätt. Tänk bara på att trycka ihop dem så att de håller ihop, annars kan de spricka i ugnen. Jag brukar frysa kakorna och ta fram vid behov, men min mamma hade ingen frys så hon la dem i en burk med en skiva färskt bröd för att de skulle hålla sig mjuka.
Innehåll:
2 hg kokosflingor
2 hg socker
2 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg/smet – smidigheten kan variera något beroende på hur stora eller små äggen är och rulla till bollar, lägg på bakpappersklädd plåt o grädda 15-20 minuter i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna. Blir ca 12 – 15 stycken beroende på hur stora man vill ha dem. Låt dem kallna på plåten.
Nötkakor - kommer att kompletteras med foto
Dessa nötkakor började vi baka redan när sonen var liten - någon gång på 1970-talet. De är något av det enklaste man kan baka och väldigt goda blir de. Jag brukar mala hasselnötter i en gammaldags mandelkvarn, men det går också att köra nötterna med andra maskiner eller att rentav använda hasselnötsmjöl, kakorna blir då lite annorlunda mot dem jag gör. Vill man lyxa till dem lite så går det att doppa botten på dem i smält choklad.
Innehåll:
2 hg hasselnötter
2 hg socker
2 ägg
Gör så här:
Mal nötterna och blanda därefter samtliga ingredienser och rulla till bollar, lägg på bakpappersklädd plåt och dekorera gärna med en hasselnöt eller annat som blir gott. Grädda 15-20 minuter i 175 graders ugn.
Brödrecept
Agnetas glutenfria frallor - kommer att kompletteras med foto
Jag har fått detta recept av en person i celiakiföreningens styrelse. Var hon fått det ifrån vet jag inte men för mig är detta ett av de bästa och säkraste recepten för bra bröd.
Jag misslyckades jämt innan jag började med det här så det har både gett mig ett bra grundrecept men också lusten att baka bröd igen.
Jag har skrivit av receptet exakt nedan, men brukar själv variera innehållet en hel del beroende på vad jag har hemma.
Degvätskan kan vara mjölk, mjölk + vatten, vassle efter äggost eller kanske någon form av havre- eller rismjölk.
Behöver ju inte vara smör, kan vara margarin
När det gäller mjöl varierar jag också även om det enklaste är att följa receptet för då tar man bara två paket med fibrer och ett halvt paket utan fibrer.
Jag har sällan Kesella hemma så då tar jag matlagningsyoghurt eller frukostyoghurt istället.
Både linfrön, solrosfrön och kryddor kan varieras, men jag följer alltid måttangivelserna.
Ibland blandar jag i lite honung.
Eftersom degen blir ganska lös, brukar jag inte hälla upp den på bakbord utan istället ta klickar direkt ur bunken med en sked och lägga dem på bakplåtspapper försedd plåt.
Jag brukar oftast inte heller pensla med vatten.
Ingredienser:
1 pkt jäst, 50 gr
1 liter mjölk
100 gr smör
2 pkt Semper mix med fiber á 500 gr
250 gr Semper mix utan fiber
1 burk (250 gr) Kesella
1 ½ dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 ½ tsk salt
1 msk mald fänkål
1 msk mald anis
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken, värm till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och lös upp med vätskan, blanda väl.
Häll i övriga ingredienser och blanda väl, använd gärna assistent.
Degen skall vara så den hyfsat släpper från bunken, men ändå ganska lös.
Om degen är alltför lös kan mera mjöl tillsättas
Låt vila 15 till 20 minuter.
Häll upp på mjölat bakbord och forma ca 24 avlånga bröd typ korvbröd eller bullar
Använd gärna vinylhandskar eftersom degen är ganska lös.
Låt jäsa på plåtar under bakduk i ca 30 - 40 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 10 - 12 minuter.
Pensla efteråt med ljummet vatten och låt dem ligga på galler under bakduk och kallna.
Ljusa frallor - Snabbt, enkelt och gott
Det här receptet har jag hittat inspiration till på nätet.
Precis som med alla brödrecept varierar jag dem en del. Vill man utesluta något mer än gluten så fungerar det ju fint med detta recept. Ta till exempel mjölkfritt margarin istället för smör eller ris- havre- eller mandelmjölk som vätska. Ibland tar jag lite mer bovetemjöl eller så byter jag ut bovetet mot till exempel durra osv.
Ingredienser:
50 gr jäst
2 dl mjölk och 3 dl ljummet vatten
50 gr smält smör
1 pkt Semper fin mix á 500gr
1 dl bovetemjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
1 ägg
Gör så här
Smula jästen och vispa ut den med lite av vätskan så att den löser sig väl.
Blanda i resterande vätska och därefter samtliga övriga ingredienser.
Kör degen så att allt blandar sig väl.
Ta med sked upp ca 8 bullar och lägg på bakpappersklädd plåt
Låt dem jäsa 20 minuter under bakduk
Grädda sedan i 225 grader i ugnen i 25 minuter.
Rekommendationer till Restauranger, Caféer och affärer
Facebook är en bra källa för information. Själv är jag med i flera grupper och har därigenom fått mängder med tips både till ställen att äta eller fika på men även ställen att handla på samt en massa recept.
Här på min hemsida kommer jag enbart att rekommendera ställen och produkter som jag själv har erfarenhet av och uppskattar.
Ställen att köpa bröd från:
Lysings
https://www.lysings.nu
Valinge
https://www.bakstugan.se
Walfrids, som säljer Lysings
http://www.walfrids.com
Finns i Sävedalen och vid Stenpiren i Göteborg
Kullagårdens Glutenfria Stenugnsbageri
www.kullagårdens.se
Ställen att äta på:
Sannegårdens pizzeria – finns på flera ställen i Göteborg o även i Kungälv – sök på nätet för att hitta närmsta. Har tyvärr vetestärkelse i sin deg.
Masala – en indisk kedja som finns på många platser. Jag har provat två i Göteborg – på Redbergsplatsen och Berzeliigatan samt en i Borås.
Oscars hamburgerbar i Kungälv – säljer glutenfritt bröd och även annat som t ex semlor. Hamburgarna fungerar fint med deras glutenfria bröd och även pizzorna brukar vara goda
Andra produkter:
Wermlands bovete – jag har aldrig varit förtjust i bovete, inte i någon form för jag tycker det är beskt. Nu har jag hittat detta bovete och blivit helt förtjust. Använder deras ljusa mjöl till det mesta. Har också hela frön och kross i bröd, till gröt och liknande. Detta känns riktigt bra med tanke på hur nyttigt bovete är. Mannen som driver denna kvarn berättar gärna om boveteodling och nyttigheter. Läs gärna på deras hemsida www.wermlandsbovete.se
Länkar:
https://www.celiaki.se/foreningar/goteborg/